Jos tekee töitä toimistossa, niin siellä vietetään melko suuri osa hereilläoloajasta. On siis tärkeää, että työpaikalla viihtyy ja että työolot ovat kaikin puolin hyvät. Huono työtuoli voi pilata koko työpäivän ja pahimmassa tapauksessa huono työtuoli johtaa siihen, että työntekijä saa vaikkapa pahan niska- tai selkäjumin. Tämän vuoksi työntekijä voi joutua pitkällekin sairaslomalle. Moni työnantaja ei välttämättä osaa tarkastella tätä asiaa pitkällä aikavälillä. Olisi tärkeää, että tehtäisiin investointeja hyviin työtuoleihin. Vaikka niihin yleensä kuluu muutamia tuhansia euroja, on se kuitenkin paljon halvempaa kuin se, että työntekijät olisivat pitkillä sairaslomilla. Esimerkiksi paha alaselän vamma voi vaatia kuukausien kuntoutusta ja lepoa, jotta henkilö pääsisi takaisin työkuntoon. Sellaisesta kertyy työnantajalle kustannuksia paljon enemmän kuin siitä, että olisi hankkinut työntekijälle hyvän työtuolin.
Millainen sitten on oikein hyvä työtuoli ja millaisia ominaisuuksia pitäisi etsiä? Asia ei ole aivan yksinkertainen, sillä siinä missä hyviä ja erilaisia työtuoleja on paljon, on myös paljon erilaisia työntekijöitä ja heillä kaikilla omat tarpeensa.
Suunnittelu on kaiken a ja o
Kun toimistolle hankitaan uusia työtuoleja, on hyvä kuunnella työntekijöiden ääntä. On hyvä kerätä heiltä palautetta sen suhteen, millaisia työtuoleja he itse haluaisivat käyttää ja miksi. Näitä näkemyksiä voi sitten analysoida ja tehdä päätöksiä niiden pohjalta. Työnantajalla on toki aina päätäntävalta, mutta on hyvä jos henkilökunta on saanut antaa oman mielipiteensä. Työnantaja voi vaikkapa valikoida loppusuoralle kaksi eri vaihtoehtoa, joista työtuolit valitaan. Henkilökunta voi sitten päättää niistä kumpi halutaan.
Prosessi voidaan käydä myös toisin päin. Työnantajalla voi olla kymmenen vaihtoehtoa, joita henkilökunta saa käydä testaamassa. Näistä he voivat valita vaikkapa kaksi tai kolme parasta tuolia ja työnantaja tekee lopullisen päätöksen niiden välillä. Silloin työnantaja voi miettiä myös tarkemmin lopullisia kustannuksia ja niin edelleen.
Jos toimistolla on vaikkapa 30 työpistettä, ei ole välttämättä järkevää hankkia toimistolle 30 samanlaista työtuolia. On huomattu, että työasennon vaihtelu päivän aikana on hyväksi. Juuri tämä vaihtelu ehkäisee staattista istumista, josta yleensä esimerkiksi alaselän kivut johtuvat. Kun vaihtelee työasentoa päivän aikana, niin paikat pysyvät paljon paremmin kunnossa.
Joissakin toimistoissa työntekijöillä ei ole kiinteitä työpisteitä, vaan jokainen voi halutessaan mennä mille työpisteelle haluaa. Silloin voi olla järkevää hankkia muutamia erilaisia työtuoleja, joita voi sitten halutessaan päivän aikana vaihdella. Jos toimistolla on vaikkapa 30 työpistettä, voi toimistolle hankkia vaikkapa 15 perinteistä työtuolia, 10 satulatuolia ja vaikkapa 10 jotain muunlaista tuolia.
Nykyisin näkee paljon “epävakaita” tuoleja, jotka ovat hieman satulatuolin näköisiä, mutta joiden jalusta ei ole vakaa. Se heiluu puolelta toiselle, jolloin työntekijä joutuu pitämään sitä paikoillaan ja hän voi myös liikkua istuessaan tuolilla. Tämä aktivoi selän ja erityisesti alaselän lihaksia, mikä ehkäisee lihasten kipeytymistä ja jumittumia.
Lisäksi toimistolla voi olla käytössä säädettäviä sähköpöytiä, jolloin työskentelyasennoksi voidaan valita seisoma-asento. Tämä on havaittu erittäin tehokkaaksi tavaksi ehkäistä selkävaivoja. Jos kaikki toimiston pöydät ovat säädettäviä sähköpöytiä, niin silloin ei välttämättä tarvitse hankkia niin monia tuolejakaan. Moni työntekijä haluaa varmasti päivän aikana tehdä töitä seisten, joten tuoleja voi olla hieman vähemmän kuin pöytiä. Seisoessa selkä pysyy yleensä paremmin suorassa ja pöydän voi säätää juuri haluamalleen korkeudelle, jolloin saavutetaan hyvä työergonomia.
Mikä sitten on paras mahdollinen työtuoli, jota kannattaisi käyttää? Vastaus on että mikä vain tuolit voi olla jollekin paras. On hyvä jos toimistolla on useita erilaisia tuolimalleja, joita voi vaihdella päivän aikana. Tällöin työntekijät eivät jumitu samaan asentoon pitkäksi aikaa, vaan he saavat aina uuden työskentelyasennon, mikä aktivoi lihaksia. Jos toimistolla on lisäksi säädettävät sähköpöydät, kannattaa tehdä ainakin osa työpäivästä seisoma-asennossa.