Tärkeät toimistotarvikkeet

Toimistoissa tarvitaan monenlaisia tarvikkeita. Toimistotyö on muuttunut muutamassa vuosikymmenessä todella paljon ja nykyisin toimistosta löytyykin ihan erilaisia tarvikkeita kuin vaikkapa 80-luvulla. Jotkut asiat ovat silti säilyneet, kun taas joillekin tarvikkeille ei ole enää käyttöä. Mitkä asiat sitten ovat pysyneet ja mitkä ovat hävinneet toimistoista? Lue tätä artikkelia eteenpäin, niin kerromme kaiken oleellisen toimistotarvikkeista.

Kynät ovat ja pysyvät

Kynät ovat olleet osa toimistoja vuosikymmenten ajan. Vaikka nykyisin monet toimistot ovat jo lähes paperittomia ja digitalisaatio on vallannut työhuoneet, löytyy kyniä silti jokaisesta toimistosta. Kynien suosio perustuu niiden yksinkertaisuuteen. Joskus pitää saada nopeasti jokin tieto muistiin, tai pitää nopeasti suunnitella jotain luonnoslehtiölle. Aina ei ole välttämättä aikaa alkaa kaivamaan läppäriä esille ja etsiä sieltä piirustusohjelmaa tai muuta luonnosohjelmaa. Kynä ja paperi ovat käden ulottuvilla 5 sekunnin kuluessa. Jos paperille pitää suunnitella jotain yhdessä kollegan kanssa, niin kynä ja paperi toimivat siinäkin hyvin. On helppo vaihtaa kynää kädestä toiseen ja piirtää vuoron perään. Tähän löytyy toki digitaalisiakin ratkaisuja, joissa voidaan tehdä suunnitelmia yhteisessä verkkopalvelussa. Näissä huonona puolena on vain se, että niihin pitää yleensä kirjautua ja tunnukset ja salasanat ovat aina hukassa. Kynä ja paperi näyttävät siis säilyttävän suosionsa tästä eteenpäinkin.

Muut perinteiset toimistotarvikkeet

Siinä missä kynä ja paperi ovat säilyttäneet suosionsa, ovat muut perinteiset toimistotarvikkeet hävinneet toimistoista vuosien saatossa. Vielä 80- ja 90-luvuilla toimistoissa oli yleensä iso tarvikekaappi, joka sisälsi teroittimia, pyyhekumeja, viivoittimia, harppeja, kuminauhoja ja mappeja. Täältä sitten jokainen työntekijä kävi hakemassa tarvitsemiaan välineitä omaan huoneeseensa. Koska lähes kaikki toimistossa tehtävä työ tehdään nykyisin tietokoneella, ei näille tarvikkeille ole enää tarvetta. Huoneista ei enää löydy isoa hyllyä, joka on täynnä mappeja ja papereita. Moni saattaa muistaa tuon kultaisen 80-luvun, jolloin tietokoneita ei vielä löytynyt toimistoista, vaan kaikki tehtiin käsin. Silloin jopa rei’itin oli erittäin tärkeä väline toimistossa, jotta saatiin paperit mappiin. Myös sisäistä postia lähetettiin paljon toimistoissa, joten tarvetta oli myös erinäisille lokeroille ja postilaatikoille. Nykyisin kaikki sisäinen yhteydenpito hoituu joko sähköpostilla tai muilla pikaviestimillä.

Tietokoneet

Kuten jo aiemmin mainittiin, ovat tietokoneet mullistaneet toimistotyöskentelyn menneiden vuosien aikana. Siinä missä muutama vuosikymmen sitten kaikki tehtiin kynän ja paperin avulla ja varastoitiin kansioihin ja mappeihin, tämä kaikki hoituu nykyisin muutamalla hiiren klikkauksella. Myös perinteiset pöytätietokoneet ovat hävinneet toimistoista, ja tilalle on tullut kevyemmät ja pienemmät läppärit. Näin työt kulkevat kätevästi mukana. Tämä on aiheuttanut myös lieveilmiöitä toimistotyössä. Vielä analogisena aikana työt mentiin tekemään toimistolle, sillä siellä olivat kaikki välineet ja materiaalit, mapit ja paperit. Työt tehtiin toimistoaikana, yleensä 8 – 16 välillä ja sen jälkeen lähdettiin kotiin. Nykyisin työt on niin helppo ottaa mukaansa, että etätyöt ovat hyvin yleisiä. Tällöin työaika venyy helposti perinteisen työajan ulkopuolelle ja voi huomata vastailevansa sähköposteihin vielä 22 aikaan illalla. Tämä onkin johtanut monilla uupumukseen, joten perinteisestä työajastaon hyvä pitää kiinni.

Tulostimet

Tulostimiakin on pyörinyt toimistoissa jo pitkän aikaa, mutta ne ovat joka paikassa vähenemään päin. Ennen oli tarve tulostaa monenlaisia papereita, joita piti lukea tai niihin piti ehkä pyytää allekirjoituksia. Toisin on nykyään, kun näistäkin suurin osa hoituu täysin digitaalisesti. Dokumentteja voi lukea läppärin tai kannettavan mobiililaitteen näytöltä. Allekirjoitukset voi pyytää sähköisesti, jolloin asiakkaan sähköpostiin tulee linkki dokumentteihin, jotka hän käy allekirjoittamassa digitaalisesti. Paperia ei siis enää tarvita juuri mihinkään. Osa toimistoista mainostaakin olevansa täysin paperittomia, ja se onkin eduksi nykypäivänä, kun vihreät arvot ovat suosiossa. Tulostimia kuitenkin näkee vielä toimistoissa, sillä toisinaan joku paperi täytyy tulostaa, mutta ne eivät ole enää niin hallitseva osa konttoreita kuin muutama vuosikymmen sitten.