Erilaiset toimiston kynät

Toimistoissa näkee yleensä monenlaisia kyniä. On lyijykynää, lyijytäytekynää, sitten on erilaisia mustekyniä ja niin edelleen. Mihin näitä kaikkia sitten tarvitaan, ja tarvitaanko toimistoissa enää kaikkia näitä edellä mainittuja kyniä? Toimistotyön vaatimukset ovat muuttuneet vuosien saatossa, ja niinpä työskentely ei ole enää samanlaista kuin muutama vuosikymmen takaperin. Lue siis tästä artikkelista eteenpäin, niin kerromme millaisia kyniä toimistoista useimmiten löytyy ja millaisia kyniä toimistojen pöydiltä on löytynyt menneinä vuosikymmeninä.

Lyijykynät

Nämä kynät ovat perinteisimmistä perinteisimpiä. Lyijykynä on sangen vanha keksintö. Ensimmäiset lyijykynät kehiteltiin 1500-luvulla ja jo 1600-luvulla nähtiin ensimmäisiä sarjatuotannossa valmistettuja lyijykyniä. Lyijykynä on siis pitänyt pintansa varsin pitkään. Yksi syy sen suosioon on sen helppo käyttö. Jos näet pöydällä lyijykynän, voit vain napata sen nopeasti käteesi ja alkaa kirjoittamaan tai sitten vaikka piirtämään paperille. Ei tarvitse huolehtia siitä, että onko kynän korkki jäänyt auki ja kynä päässyt kuivumaan. Tai ei tarvitse miettiä, oliko kynässä lyijyä, vai pitäisikö sitä etsiä jostain ja täyttää kynä.

Monet näin yksinkertaiset asiat säilyttävät suosionsa juuri sen takia, että ihmiset pitävät helpoista asioista. Esimerkiksi jokin työskentelytapa voi olla hieno ja moderni, mutta käytännössä se vaatii sitten paljon säätämistä ja valmistelua. Monikaan ei jaksa alkaa näkemään sitä vaivaa, vaan nappaa sen kaikista helpoimman tavan. Jos siis toimistolla pitää havainnollistaa jotain kollegalleen, voi toki avata pilvipalvelusta jonkin työkalun, jolla voit piirtää havainnekuvaa työkaverillesi. Helpoin ja nopein tapa kuitenkin on ottaa se lyijykynä pöydältä ja raapustaa sama asia paperille. Tällöin homma on ohi muutamassa minuutissa, joka muutoin olisi kulunut web-palvelun unohtuneen salasanan tilaamiseen.

Näyttää siis siltä, että lyijykynä säilyttää suosionsa jatkossakin, sillä on vaikea kuvitella mitään helpompaa tapaa saada tekstiä tai piirustusta aikaiseksi kuin perinteinen kynän ja paperin yhdistelmä.

Lyijytäytekynä

Tämä on lyijykynän modernimpi versio, jota käytetään paljon kouluissa ja yliopistoissa. Siinä missä lyijykynä teroitetaan aikanaan loppuun ja sen jälkeen täytyy hankkia uusia lyijykynä, voi lyijytäytekynää käyttää yhä uudestaan ja uudestaan. Toimintaperiaate on muutoin sama kuin perinteisessäkin lyijykynässä, mutta lyijy täytetään erilliseen säiliöön kynän sisälle, jolloin voidaan kirjoittaa taikka piirtää yhä lisää, vaikka lyijy tilapäisesti loppuisi. Esimerkiksi monissa kouluissa ja toimistoissa tämä on se yleisin kynä, sillä sitten riittää hankkia vain uutta lyijyä, jota sitten täytellään kyniin.

Lyijytäytekyniin saa hankittua joko kovempaa tai pehmeämpää lyijyä, riippuen käyttötarkoituksesta. Ja monesti käyttäjän omat mieltymykset painavat siinä, minkä lyijyn kynään valitsee. Jotkut tykkäävät kirjoittaa tai piirtää kovemmalla lyijyllä ja jotkut taas tykkäävät siitä, että kynän jälki on pehmeää ja paksumpaa.

Lyijytäytekynäkin on suhteellinen helppo käyttää, mutta saattaa toisinaan tuskastuttaa käyttäjän, jos lyijy loppuu juuri sillä hetkellä kun pitäisi kirjoittaa tai piirtää jotain. Silloin voi olla, että nappaa käteensä mieluummin sen perinteisen lyijykynän, jos sellainen on saatavilla. Lyijy- sekä lyijytäytekynissä on myös se hyvä puoli, että niitä voi käyttää luonnosteluun ja pyyhkiä sitten osan kirjoituksesta tai piirroksesta pois, mikäli jälki ei ollut hyvää.

Mustekynät

Mustekyniä eli kuulakärkikyniä käytetään myös yleisesti toimistoissa varsin paljon. Mustekynä on myös suhteellisen kätevä käyttää, ja sillä saa siistiä ja näkyvää jälkeä. Mustekynän jälkeä ei voi pyyhkiä pois, joten sillä voidaan kirjoittaa esimerkiksi virallisia allekirjoituksia tai muita virallisia dokumentteja. Mustekynillä on kuitenkin paha tapa kuivua ajan saatossa, ja niinpä ne eivät välttämättä ole kovinkaan pitkäikäisiä. Ja sitten kun mustekynä on kuivunut, se menee useimmiten suoraan roskiin. Ei ole järkevää alkaa täyttää sinne uutta mustetta tai yrittää muutoin korjata kynää. On helpompaa vain ostaa uusi tilalle.

Jos lyijykyniä käytetään enemmän luonnosteluun tai suunnitteluun, voidaan mustekynällä tehdä vaikkapa lopullinen suunnitelma lyijykynäpiirroksen päälle.